Älghägn

Den 9 november 2015 öppnade Almunge hundträningsanläggning landets första älghägn för test- och hundträning. Syftet är att prägla hundar och arbeta med hundens ståndegenskaper. Det ger goda möjligheter att bygga självförtroende och rehabilitera hundar som blivit sparkade eller slutat skälla på älgar av olika anledningar. Alla hundar är välkomna!

Testverksamheten är öppen året runt.
Testerna leds av ansvariga instruktörer från Roslagens Jakt & Vilt.

Djurskydd
Älgarna som används under testerna är uppfödda i fångenskap och vana med människor och hundar. Älgarna kommer aldrig i direktkontakt med hundarna utan vistas i ett tillfälligt testhägn under bestämda tider med hundar och människor på utsidan. Älgarna visar inga tecken på stress utan enbart nyfikenhet och stimulans.
Anläggningens ansvariga zoolog och veterinär medverkar vid vissa tester för att säkerställa ett gott allmäntillstånd hos älgarna.

Testverksamheten på Älg i Almunge är godkänd av Länsstyrelsen och Naturvårdsverket.


Roslagens Jakt & Vilt är stolta medlemmar i Föreningen Sveriges Älgparker.

 

 

-”Ärligt – jag trodde inte en sekund på idén att träna älghundar på älgar i ett litet hägn när jag kom till hundträningsfolket i Almunge igår. Men när jag sett hur min Orka jobbade, hur snabbt hon accepterade de helt annorlunda och – ur jakthundens synvinkel – helt rubbade omständigheterna, har jag ändrat mig. Min hund är en av de allra första som fått testa. Vana vid närgångna hundar var de unga älgarna definitivt inte. Ändå var hela grejen klockren. Som präglingsträning kan det helt säkert fungera. Som grundläggande prägling och för att rikta in en ung hunds intresse åt rätt håll och bort från annan vittring. Belöningen blir ju gigantisk, älgarna står!
Man kan ju tycka att det där med att en hund jagar vilt som står på andra sidan ett staket är löjligt. Den tanken hade jag innan jag testade. Men jag tror inte att hunden bryr sig om det. I alla fall inte min jämte. Visst, i en minut verkade hon förvirrad över omständigheterna, men sedan jobbade hon som hon gör i skogen, med älgar som inte ens vet att det finns något som heter hägn. Ja, ja, vi får se, hur som helst finns chansen snart för den som vill, att styra in sin unga älghund eller att rehabilitera hunden som kanske blivit sparkad eller av andra skäl slutat skälla älg.”
/Peter Ekeström